Ulaştırma Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından usulsüzlük ve torpil iddialarıyla hakkında soruşturma başlatılan ve uzun süredir kendisinden haber alınamayan ve en son Kıbrıs’ta bir otelde görülen Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) eski müdürü Mehmet Cemil Acar’ın mal varlığıyla ilgili harekete geçildi. Acar’ın Vakıfbank’taki hesabında tuttuğu 2 buçuk milyon dolar 400 bin Euro, 5 kilogram altınına el konulduğu öğrenildi. Acar’a ait olduğu bildirilen 2 villa da el konulan gayrimenkulleri arasında yer alıyor.
Ulaştırma Bakanlığı Teftiş Kurulu, yürüttüğü soruşturma kapsamında Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) eski Daire Başkanı Mehmet Cemil Acar ile ilgili usulsüzlük ve torpil iddialarına ilişkin elde ettiği belgelerle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.
Uzun süredir kendisinden haber alınamayan ve en son Kıbrıs’ta bir otelde görülen Acar’ın mal varlığıyla ilgili geniş çaplı araştırma yapıldı.
Acar’ın mal varlığıyla ilgili yaptığı araştırma sonucunda Vakıfbank’daki hesabında 2 buçuk milyon Dolar, 400 bin Euro, para 5 kilogram külçe altınına el konulduğu öğrenildi. Acar’a ait olduğu bildirilen Mersin Mezitli’deki 2 villa da el konulan gayrimenkulleri arasında yer alıyor.
DHMİ’YE GEÇTİ MAL VARLIĞI TIRMANIŞA GEÇTİ
Cemil Acar’ın uzun yıllar SHGM’de görev yaptığı, ardından DHMİ’ye geçerek özellikle Hüseyin Keskin’in genel müdür olmasıyla birlikte DHMİ içerisinde etkili bir isim haline geldiği biliniyor. Atamalarda etkili olduğu, “gölge yönetici” konumuna geldiği ve hızlı bir mal varlığı artışı yaşadığı yönünde iddialar uzun süredir gündemdeydi.
SIRA DİĞER İSİMLERDE Mİ?
Bu gelişmelerin ardından gözler DHMİ’nin eski genel müdürlerinin görev yaptığı dönemlere çevrildi. DHMİ’de ortaya çıkarılan bu usulsüzlükler sonrasında başlatılan soruşturmalarda kurumda daha önceki dönemlerde görev yapan genel müdürlerin hizmetleri sürecindeki faaliyetlerinin de mercek altına alınacağı öğrenildi.
Bodrum Havalimanı’nda mevcut bir işletmecinin yerine bir kahve zinciri markaya ihalesiz olarak yer verildiği, yine geçmiş yıllarda Atatürk Havalimanı’nda DHMİ’nin üst düzey yöneticisine ihalesiz ve yönetmeliklere aykırı şekilde dondurma büfeleri oluşturulmasına göz yumdukları iddialarıyla geçmiş dönemlerde görev yapan genel müdürlere uzanan bir dizi soruşturma ve inceleme başlatılacağı da gelen bilgiler arasında yer alıyor.
TEMİZLİK SÜRECİ DERİNLEŞİYOR
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı birçok kurumda başlatılan temizlik süreci, DHMİ ile yeni bir evreye girmiş durumda. Soruşturmanın detaylarının önümüzdeki günlerde kamuoyuna yansıması bekleniyor.
KONU DAHA ÖNCE TBMM’NE TAŞINMIŞTI
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin ve kurumda daire başkanlığı yapmış, adı rüşvet iddialarıyla anılan Mehmet Cemil Acar hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na bir dizi soru yönelterek konuyu TBMM’ne taşımıştı.
Karasu bununla ilgili olarak, TBMM’ye sunduğu önergede Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’na şu soruları yöneltmişti:
“-DHMİ ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde, son beş yılda kaç personelin görev yerinin değiştirildiği ve bu değişikliklerin ne kadarı hukuksuz şekilde yapılmıştır?
– Usulsüz atamalarla ilgili açılan davaların sonuçları ne olmuştur? Devlet, bu atamalar nedeniyle ne kadar maddi zarara uğramıştır?
– Mehmet Cemil Acar’ın DHMİ’de resmi görevi olmamasına rağmen makam aracı ve ofis kullanıp kullanmadığı ve havalimanlarını denetleyip denetlemediği doğru mudur?
– Genel Müdür Hüseyin Keskin ve Acar’ın ve birinci derece yakınlarının mal varlıkları ile ilgili herhangi bir soruşturma yapılmış mıdır veya yapılacak mıdır?
Haber merkezi / Karar