Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, yenilenebilir enerji kullanımının artırılması kapsamında 5 havalimanında toplam 3,5 MW kurulu güce sahip güneş enerji santrali yapımını tamamladı.
DHMİ, enerji verimliliği konusunda önemli projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hüseyin Keskin, seyrüsefere yardımcı istasyonlar, havalimanlarında yapılan yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımlar, yenilikçi teknolojiler ve akıllı enerji yönetimi uygulamaları ile hem çevreyi koruduklarını hem de enerji maliyetlerini azalttıklarını söyledi.
Keskin’in verdiği bilgiye göre havalimanlarında ve seyrüsefere yardımcı istasyonlarda bugüne kadar devreye alınan 5 Güneş Enerji Santrali (GES) ve hem rüzgâr hem de güneş enerjisinden elektrik üretimi yapabilen 4 Hibrit Üretim Santrali’nin yanında tüm hizmet noktalarında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik yeni projeler de geliştiriyor.
DHMİ ayrıca ısıtma ve soğutma sistemlerinin, daha az emisyon salımı sağlayan doğalgazla çalışan sistemlere (LNG, LPG, CNG) dönüşüm çalışmalarını da gerçekleştiriyor. Havalimanlarının aydınlatma, ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin daha az enerji tüketmesini sağlamak için bu sistemleri otomasyona geçiren DHMİ, terminal içi ve dışı mevcut aydınlatma sistemlerini de LED’e dönüştürüyor.
15 TOGG ALINDI
Hüseyin Keskin, havalimanlarında hizmet sunan araçların elektrikli araçlara dönüştürülmesi projesi kapsamında, 15 TOGG otomobilin de hizmet ağına dâhil edildiğini kaydetti. Keskin ayrıca İlerleyen süreçte TOGG sayısının artırılmasına yönelik çalışmaların da devam ettiğini dile getirdi.
ANTALYA HAVALİMANI ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ AZALTACAK
Keskin, Antalya Havalimanı’nda yapımı devam eden Uçak Yakıt Hidrant Sistemi’nin faaliyete geçmesiyle, park pozisyonundaki uçaklara, bu sistemden yakıt ikmali yapılacağına dikkat çekerek, bu sayede apronda yer emniyeti büyük oranda artacağını ve araç trafiği yoğunluğu asgariye inerek çevre kirliliğinin azaltılmasına da katkı sağlanacağını bildirdi.