Ulusal Gıda, Çevre ve Mesleki Sağlık Güvenliği Ajansı (Handles), uçak mürettebatının (Pilot ve kabin memuru-hostes) cilt kanseri (skuamöz hücre ve melanom) ve lösemi riskine maruz kaldığını açıkladı.
Özellikle sık uçuş yapan pilot ve hosteslerde görülen cilt kanseri ve lösemi gibi hastalıklarda ciddi artış yaşandığı belirtildi. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın (IARC) monografilerinin sonuçlarıyla desteklenen bilimsel literatürün analizinde ise cilt kanserleri (skuamöz hücreli ve melanom) gibi bazı kanserlerin görülme sıklığında artış olduğuna dikkat çekiliyor. Uçak mürettebatı arasında görülen löseminin de güneş ve kozmik radyasyondan kaynaklanabileceği ifade ediliyor.
Amerikalı bilim adamlarının bir araştırmasına göre de, yüksek rakımda ultraviyole ışınları yoğunluğunun daha fazla olması nedeniyle sık uçan ve bu ışınlara maruz kalan pilot ve hosteslerde melanom cilt kanseri riskinin arttığı kaydedildi.
PİLOTLAR DAHA ÇOK ETKİLENİYOR
Pilotlar çalışma hayatı boyunca kokpitte daha çok radyasyona maruz kalıyor. Genellikle 30 bin feet üzerinde uçan yolcu uçakları, kalın bulut tabakalarının üzerinde seyir halindeyken güneş ışınları bulut tabakalarından yansıyarak UV radyasyonunu daha da üst seviyelere çıkmasına neden oluyor.
Aynı durum karlı alanlar için de geçerli, Güneş ışınlarının karlı bölgelerden yansıması yine UV radyasyon seviyesini artırarak pilotların risk seviyesini yükseltiyor. 1 saatlik bir uçuş 20 dakikalık güneşte yanmaya eşit. Ortalama 1 yılda bin saat uçan bir pilot, yaklaşık 350 saat güneş altında yanmış oluyor.
(Fotoğaf: Freepik)