Antalya Havalimanı’nda yolcu kapasitesini 82 milyona çıkaracak 800 milyon Avro’luk Genişleme Projesi ile ilgili ‘yer teslimi tamamlanarak’ çalışmalara başlandı.
Almanya’nın en büyük Havalimanı işletmecisi Fraport ile Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden TAV Havalimanları Holding’in işlettiği Antalya Havalimanı’nın çehresini değiştirecek Genişleme Projesi’nde çalışmalar start aldı.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü tarafından yer tesliminin yapıldığı Havalimanı’nda, ilk etapta 2025’e kadar tamamlanması beklenen Birinci Faz çalışmaları gerçekleştirilecek. İkinci Faz 2030, Üçüncü Faz da 2038’den sonra başlayacak şekilde proje etaplar halinde tamamlanacak. Antalya Havalimanı’ndaki Genişleme kapsamındaki işlerin büyük çoğunluğu ise Birinci Faz’da gerçekleştirilecek.
YOLCU GARANTİSİ ŞARTI YOK
Genişleme Projesi ile ilgili 25 yıl süreyle işletim hakkı verilirken Fraport-TAV Havalimanları için sözleşmede yolcu garantisi şartı bulunmuyor. Genişleme Projesi ile Antalya Havalimanı’nda; İç ve Dış Hatlar Terminalleri’nin büyütülmesi sağlanacak, Devlet Konuk Evi, VIP Terminali, CIP Terminali, Genel Havacılık Terminali, uçak hangarları, Kargo Terminali, katlı otopark, DHMİ hizmet binası, DHMİ lojmanları, cami ile bunlara ait alt ve üstyapıların yanı sıra apron ve taksi yolları sözleşmede belirtilen tarihe kadar tamamlanarak hizmete sunulacak.
JET A1 YAKITI ATIK TANKERLERLE TAŞINMAYACAK
Antalya Havalimanı’nda 3 Faz’da tamamlanacak Genişleme Projesi ile yıllık yolcu kapasitesi 35 milyon 82 milyona çıkarken, uçak park pozisyonu da 108’den 176’ya yükseltilecek. Havalimanı’ndaki dikkat çeken yeniliklerden biri de uçaklara jet A1 yakıtı verilmesi konusunda yapılan yatırım oldu. Yürütülen çalışmalarla uçak yakıtı depolarının bağlantıları tamamlanarak havalimanına hizmet verecek boru hattı devreye alındı. Bu sayede uçaklar için kullanılan jet A1 yakıtı, Antalya Deniz Terminali’nde bulunan akaryakıt depolarından 40 kilometrelik boru hattı aracılığıyla Antalya Havalimanı’na taşınacak. Böylelikle Deniz Limanı-Antalya Havalimanı güzergahında taşıma yapan yıllık yaklaşık 60 bin tankerin kara yolu trafiğinden çekilmesi sağlanacak.