Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde kira gelirini beyan etmeyenleri mercek altına aldıklarını, tapu ve nüfus verilerinin incelenerek yaklaşık 4,5 milyon konut için fiili tespitler yapılacağını duyurdu.
Kredi bulma amacıyla gittiği Orta Doğu başta olmak üzere, Avrupa ülkeleri ve ABD’den yalnızca “Tavsiye” alarak döndüğü anlaşılan Sayın Şimşek’in, ekonominin çarklarını biraz daha hareket ettirebilmek için bulduğu dahiyane çözüm yolu, vatandaşın kiralık evlerinin beyana tabi olup olmadığı ve ne kadar vergi verdiğini araştırmak oldu.
Maliye memurlarının 4,5 milyon konut ve işyerini kapsayacak araştırması aylar, belki de yıllar alacak bir sürece dönüşebilir. Bu uygulamadan nasıl bir sonuç alınacağı da tartışma konusu ayrıca. Ancak şu var ki, bu konuda yapılacak ve örnek teşkil edebilecek yöntem, Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle işletimleri kiraya verilen Türkiye’nin “övünülecek” mekanları olan havalimanları üzerinden bu tespite hızla başlanabilir.
On binlerce hatta yüzbinlerce kiralık evin incelemesini araştırmasını yapmaktansa, “Kaynak paraya” hızlı ulaşabilmek için yalnızca 1 uzman memurunuzu işletmesini özel şirketlere verdiğiniz havalimanlarına göndererek sorgulamaya başlayabilirsiniz. Örneğin, bu memurunuz İstanbul Havalimanı’nın işletmecisi İstanbul Grand Airport’a (İGA) gidip, “2018 yılından bu yana terminali çalıştırdığınızı izliyoruz. Bugüne kadar ne kadar vergi ödemişsiniz, tahsilat makbuzlarını bir görebilir miyim” diyerek bu çalışmayı başlatabilir.
Memurlarınız hazır oraya kadar gitmişken, “Sözleşmeye göre DHMİ’ye ödemesi gereken yıllık kira bedeli 1 milyar 45 milyon euro görünüyor. Bu ödemeleri yaptıysanız bunlardan da birer fotokopi alabilir miyim?” diyebilir. Görevli memurunuz, “2019 yılı için ödediğinizi beyan ettiğiniz” 22.4 milyon Euro’nun da 2044 yılına ertelettiğiniz yolunda bilgilerin aslı var mı? diye de sorup, işin doğrusunu ilk elden öğrenebilir. Hatta, bunun da bir belgesi de elde edilebilirse, en azından bu tahsilatın 2044 yapılması garanti altına alınabilir.
Yolcu ve uçak sayısı bakımından her hafta değişik bir “rekor haberlerine” şahit olduğumuz bir kompleks olduğu için sorgulamamızı hep İGA’nın işlettiği İstanbul Havalimanı üzerinden yapmak durumunda kalıyoruz mecburen…
İşletimleri kirada olan diğer havalimanları da var tabii. Bu nedenle başka bir memura da gerek yok, aynı görevliniz ertesi gün Antalya’ya geçip, Antalya Havalimanı’nın işletmecileri TAV-Fraport’a aynı soruları yöneltebilir.
Görevli memurunuz, Sabiha Gökçen Havalimanı’nı, Dalaman, Bodrum, Esenboğa Havalimanlarını bir çırpıda dolaşıp, sizin 4,5 milyon kiralık işyeri ve dükkandan elde etmeyi planladığınız ödenmemiş veya eksik ödenmiş vergiyi belki de “Bir” havalimanından sağlayabilir. Böylece yurt dışında aradığınız “Kaynağa” bi çırpıda ulaşmış olabilirsiniz, hem de tek bir maliye memurunuzla…
Öyle değil mi Sayın Bakan?