Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), yapay zekânın gerçek zamanlı uçuşunu görmek ve gelecekte hava muharebelerindeki rolünü ‘kamuoyuna kanıtlamak’ amacıyla yapay zekâ kontrollü F-16 savaş uçağıyla test uçuşu gerçekleştirildi.
ABD semalarında saatte 885 kilometrenin üzerindeki uçuş hızıyla gerçekleştirilen denemede; yapay zekânın kontrol ettiği F-16, ABD Hava Kuvvetleri Bakanı Frank Kendall’ın kontrol ettiği ikinci bir F-16 ile yerden bin feet (yaklaşık 305 metre) yükseklikte 1 saatten fazla süren it dalaşında (iki ülkeye ait savaş uçaklarının, birbiri çevresinde burgu gibi dönüşlerle taciz için manevra yapması) bulundu.
Uçuş sonunda memnun şekilde savaş jetinden ayrılan Kendall, yapay zekâya savaşta ateş edip etmemesi konusunda güvenebileceğini yeterince gördüğünü söyledi. Bakanı Frank Kendall, “Buna sahip olmamak bir güvenlik riski. Bu noktada bunu yapmak zorundayız.” dedi.
Amerikan Hava Kuvvetleri ilki 2028’e kadar faaliyete geçecek binden fazla insansız savaş uçağından oluşan yapay zeka destekli bir filo planlıyor.
BÜYÜK RİSK Mİ TAŞIYOR!
Yapay zekânın bir gün otonom olarak ‘insanların kontrolü dışında bomba ateşleyebileceğinden’ endişe duyan silah kontrol uzmanları ve insani yardım grupları savaşlarda bu teknolojinin kullanılması fikrine karşı çıkıyor. Kullanımına daha fazla kısıtlama getirilmesini talep eden Uluslararası Kızıl Haç Komitesi yetkilileri, “Ölüm kalım kararlarının sensörlere ve yazılımlara bırakılması konusunda yaygın ve ciddi endişeler var. Otonom silahlar acil bir endişe kaynağıdır ve zaman kaybetmeden uluslararası bir siyasi tepki gerektirmektedir.” dedi.