İstanbul Havalimanı’nın 2019 yılında hizmete açılmasıyla ticari uçuşlara kapatılan, sonrasında ise pistleri kırılarak kapatılıp, büyük bir sahasında park çalışması başlatılan Atatürk Havalimanı, açık olan tek pistiyle geçtiğimiz yıl 25 bin 204 uçağa hizmet vererek yeni bir rekora imza atmayı başardı.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) verilerinden alınan bilgilere göre, Türkiye’nin ilk ‘uluslararası havalimanı’ unvanını elinde bulunduran Atatürk Havalimanı eriştiği bu rakam ile Türkiye’de faaliyet gösteren aralarında Ordu-Giresun, Rize-Artvin, Sivas, Van, Zafer, Malatya, Konya, Mardin, Elazığ, Kayseri, Erzurum, Erzincan gibi uçak trafiği yüksek diye lanse edilen 48 havaalanını geride bıraktı.
Birçok tesisi tahrip edilmesine karşın, altyapı hizmetlerinin elverişli olması itibarıyla çekiciliğini hala koruyabilen Atatürk Havalimanı, kent merkezine yakınlığı, özel uçuşlara uygunluğu, hızlı transfer imkanı gibi özellikleriyle ilgi görmeye devam ediyor.
-BÜYÜKLERİ YİNE GERİDE BIRAKTI-
Uçak iniş-kalkış sayısı bakımından Türkiye’nin birçok büyük kentindeki sayılı havalimanlarından daha fazla uçak trafiğine sahne olan Atatürk Havalimanı’ndan geçtiğimiz yıl 15 bin 281 iç hat, 9 bin 923 de dış hat olmak üzere toplamda 25 bin 204 iniş-kalkış gerçekleşti.
Atatürk Havalimanı’nın geçtiğimiz yılki uçak iniş-kalkış sayısına yaklaşabilen ilk 3 havalimanı ise Van (17 bin 668), Kayseri (16 bin 483) ve Samsun (14. bin 668) olarak kaydedildi.
-İKİ PİSTİ KIRILMIŞTI-
Mart 2020’de pandeminin başlamasıyla kovid-19 hastaları için İstanbul’un Avrupa yakasında bir sahra hastanesi yapılması planlanmış, hastane yeri olarak Atatürk Havalimanı seçilmişti. İnşaat aşamasında ise Atatürk Havalimanı’nın kuzey/güney istikametinde iki ana pisti kırılarak üzerine sahra hastanesi yapılmıştı.
Havalimanı’ndaki uçuşlar halen sahra hastanesine 325 metre uzaklıktaki doğu-batı yönünde açık olan 05/23 pistinden gerçekleştiriliyor.