Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) araştırmasına göre dünya genelinde Pandemi etkilerinin hızlıca sarılmasıyla turizm alanında büyük artış yaşanmaya başladı.
UNWTO’nun son verilerine göre Ocak-Eylül 2023 döneminde, 2022’nin aynı ayına göre yüzde 38 artışla yaklaşık 975 milyon uluslararası turist geldi. Küresel destinasyonlar; 2023’ün üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22 daha fazla uluslararası turisti ağırladı. Bu veri, Kuzey Yarımküre’de güçlü bir yaz sezonunun yansıması olarak gösteriliyor. Uluslararası turist gelişleri de, üçüncü çeyrekte pandemi öncesi seviyelerin yüzde 91’ine ulaştı ve pandeminin başlangıcından bu yana şimdiye kadarki en iyi ay olan Temmuz’da yüzde 92’ye ulaştı.
TOPARLANMA YÜZDE 90 GERÇEKLEŞTİ
Genel olarak turizm, Ocak-Eylül 2023’te salgın öncesi seviyelerine yüzde 87 oranında geri döndü. Bu nedenle sektör, yılsonuna kadar neredeyse yüzde 90 oranında toparlanma yolunda ilerliyor. Uluslararası turizm gelirinin 2023’te 1,4 trilyon dolara ulaşabileceğine dikkat çekilirken bu da destinasyonların 2019’da kazandığı 1,5 trilyon doların yaklaşık yüzde 93’üne denk geldiği kaydediliyor.
ORTA DOĞU ÖNCÜLÜK EDİYOR
Orta Doğu, Eylül 2023’e kadar olan 9 ayda Pandemi öncesi seviyelere göre yüzde 20 daha yüksek gelen ziyaretçi sayısıyla göreceli olarak bölgelere göre toparlanmaya öncülük etmeye devam ediyor. Orta Doğu, bu dönemde dünyada 2019 seviyelerini aşan tek bölge olmayı sürdürüyor. Vize kolaylaştırma önlemleri, yeni destinasyonların geliştirilmesi, turizmle ilgili yeni projelere yapılan yatırımlar ve büyük etkinliklere ev sahipliği yapılması bu olağanüstü performansın desteklenmesine katkıda bulunuyor.
AVRUPA 550 MİLYON TURİST AĞIRLADI
Dünyanın en büyük destinasyon bölgesi olan Avrupa, dönem boyunca 550 milyon uluslararası turisti, yani küresel toplamın yüzde 56’sını ağırladı. Bu, pandemi öncesi seviyelerin yüzde 94’ünü temsil ediyor. Bu toparlanma, güçlü bölge içi talebin yanı sıra ABD’den gelen güçlü taleple de desteklendi.
Afrika, bu 9 aylık dönemde Pandemi öncesi ziyaretçilerin yüzde 92’sini toparladı ve bölgenin, özellikle Karayipler destinasyonlarına yönelik ABD’den gelen güçlü talepten faydalanması nedeniyle, Amerika kıtasına gelenler bu dönemde 2019 rakamlarının yüzde 88’ine ulaştı.
ASYA TOPARLANMA AŞAMASINDA
Asya ve Pasifik, uluslararası seyahate yeniden açılmanın yavaşlaması nedeniyle bu dönemde salgın öncesi seviyelerin yüzde 62’sine ulaştı. Bununla birlikte alt bölgeler arasındaki performans ise karışık. Güney Asya pandemi öncesi seviyelerin yüzde 95’ini toparlarken, Kuzeydoğu Asya’da bu oran sadece yüzde 50 civarında.