Dünyanın etrafını balon ve güneş uçağıyla dolaşan İsviçreli Bertrand Piccard şimdi bunu hidrojen uçağıyla yapmayı planlıyor.
İsviçre’nin Lozan kentinde 1958 yılında doğan aktivist ve kaşif Bertrand Piccard, sadece yeşil hidrojenle çalışan bir uçakla dünya çapında uçmayı planlıyor. İlk uçuşunu 2028 yılında gerçekleştirecek olan uçağa Climate Impulse adı verilecek.
Uçak kompozit mühendisi ve navigatör Raphaal Dinelli tarafından iki yıllık bir araştırmanın ardından Fransa’da inşa ediliyor.
Proje, Avrupalı uçak üreticileri Airbus Daher ve Capgemini’nin desteğinin yanı sıra Avrupa Uzay Ajansı (ESA) için ünlü Ariane roketlerini tasarlayan ve üreten Ariane Group tarafından da destekleniyor.
Bertrand Piccard havacılığın iklim değişikliği üzerindeki etkisini azaltmaya kararlı. Bunu başarmak için, dünya çapında uçurduğu ve yalnızca güneş enerjisiyle çalışan Solar Impulse adlı uçağın dümenine geçti. Uçak 26 Temmuz 2016’da güneş enerjisiyle çalışan elektrikli bir uçakla ilk küresel turunu tamamladı ve 42.000 km yol kat etti.
“Eko-endişe dolu dünya”
Bertrand Piccard IMechE’ye proje hakkında şunları söyledi:
“Eko-endişe dolu bu dünyada, sürdürülebilir ilerlemeye yol açan yıkıcı çözümler göstererek umudu yeniden tesis etmeli ve harekete geçmeyi teşvik etmeliyiz. Climate Impulse, bir hidrojen uçağıyla dünyayı dolaşmaktan öte, daha iyi bir yaşam kalitesini teşvik etmek için yeni düşünme ve hareket etme yollarını keşfedecek.”
Daha yeşil havacılık
2019 yılında havacılık, çoğu uzun mesafeli uçuşlardan kaynaklanan dünya çapındaki CO2 emisyonlarının yüzde 2’sinden fazlasını temsil etti. Emisyonları azaltmak ve net sıfır emisyona ulaşmak için Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) gibi birçok alternatif geliştiriliyor. Ancak SAF, mevcut havacılık yakıtının alkollerini, yani diğer zararlı emisyonları azaltırken, yanma hala tehlikeli bir sera gazı olan CO2 yarattığından önemli bir tavizle birlikte geliyor.
Hidrojen daha sürdürülebilir bir çözüm. Elementler tablosunda H sembolü ile gösterilen molekül, canlı organizmaların yüzde 90’ında bulunuyor ve yanması ile H2O, diğer adıyla su üretilir ki bu olmadan Dünya’da yaşam mümkün değil.
Bununla birlikte, hidrojen üretiminde önemli bir zorluk vardır. Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, hidrojen esas olarak dönüştürülmesi gereken bir endüstriyel gaz türevi. Bu süreç, son ürünün kendisi yenilenebilir olarak kabul edilse bile çevreye zarar verebilir.
Yeşil hidrojen ise su elektrolizi ve yenilenebilir enerji yoluyla üretiliyor. Bununla birlikte, üretimi pahalı ve bu da teknolojinin kitlesel olarak yaygınlaştırılmasında bir zorluk teşkil ediyor.
Havacılıkta kanıtlandı
Hidrojenin havacılıkta kullanımı, nasıl üretildiğinden bağımsız olarak, havacılık sektöründe başarısını kanıtladı. Modifiye edilmiş bir Dornier DO-228 kullanarak hidrojen-elektrikle çalışan ilk uçuşu tamamlayan İngiliz havacılık start-up’ı ZeroAvia bunun en iyi örneği.
Havacılık ve uzay devleri Airbus ve Boeing de hidrojenle çalışan yeni nesil uçaklar geliştirmek istiyor ve havacılık endüstrisinin aktif olarak jet yakıtıyla yetinmek ve iklim açısından pozitif bir ulaşım aracı olmak istediğini vurguluyor.
Süfyan Kızılarslan (Ajans Bizim)