Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), uçuşlarda artan kural dışı yolcu davranışlarına dikkat çekerek, suçluların yargılanma sürecini hızlandıracak ‘Montreal Protokolü 2014’ün acilen tüm üye ülkeler tarafından onaylanması’ çağrısında bulundu. 193 üye ülkeden 47’si protokolü onayladı.
Birleşmiş Milletler’in (BM) uzman kuruluşu ICAO, Uçaklarda İşlenen Suçlar ve Bazı Diğer Eylemlere İlişkin Sözleşmede Değişiklik Yapılmasına Dair 2014 Protokolü’nü (Montréal Protokolü 2014) hâlâ onaylamayan ülkelere çağrıda bulundu. Montreal Protokolü, 4 Nisan 2014’te kabul edilmesinden bu yana, uluslararası uçuşlarda meydana gelen suçların etkili şekilde kovuşturulmasını engelleyen yetki alanındaki boşlukları gidermeye çalışıyor.
SUÇLULAR UÇAĞIN İNDİĞİ ÜLKEDE YARGILANABİLECEK
Çoğu durumda, Uçakta İşlenen Suçlar ve Diğer Bazı Eylemlere İlişkin Sözleşme (Tokyo Sözleşmesi 1963), uçakta işlenen suçlara ilişkin yargı yetkisini uçağın kayıtlı olduğu Devlete veriyor. Uçuşun yabancı bir ülkeye inmesi durumunda kolluk kuvvetlerinin yargı yetkisine sahip olmadıklarını belirlemesi nedeniyle bu durum sorunlara neden oluyor. Montreal Protokolü bu sorunu, inişin yapıldığı Devlete yargı yetkisi vererek çözüyor. Böylece Devletlere, uçağın kayıtlı olduğu yere bakılmaksızın kendi topraklarına inen kural dışı yolcularla ilgilenme yetkisi veriyor. İşletmeci Devlete, başka bir Devlete kayıtlı bir uçakta işlenen suçlar konusunda da yargı yetkisi veriliyor.
Protokol, dünyanın tüm bölgelerinden 47 üye devlet tarafından onaylandı ve 1 Ocak 2020’de yürürlüğe girdi.