Güney Kore’de yaşanan ve 179 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasını değerlendiren bir havacılık uzmanı, Muan Havalimanı kule ve meydan otoritesinin, uçağı yönlendirme ve indirme prosedürleri bakımından hatalar zinciri oluşturduğuna dikkat çekerek, kuralların düzenli uygulanmamasından ötürü bu kazanın adeta bir ‘infaza’ dönüştüğünü söyledi.
Güney Kore’de Jeju Air hava yolu şirketine ait uçağın Muan Uluslararası Havalimanı’na iniş sonrası kontrolünü kaybederek pistten çıkarak havalimanını çevreleyen duvara çarparak infilak etmesi sonucu 179 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan kazayla ilgili soru işaretleri gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.
Uzun yıllar Devlet Hava meydanları İşletmesi’nde (DHMİ) üst düzey görevlerde bulunan bir havacılık otoritesi, Güney Kore’deki uçak kazasında, Muan Havalimanı meydan idaresinin düşen uçağın yönlendirilesindeki eksikliklerini ve iniş sırasında uygulanması gereken prosedürleri madde madde şöyle sıraladı:
Deneyimli havacılık uzmanının tespitlerine göre, acil bir iniş durumunda bir meydanın pistinde alınması gereken önlemler:
-Acil iniş talep eden bir uçağın pilotları iniş takımlarının açılıp açılmadığını normalde sistemden görür. Sistemde açılmadığını gördüğünde olduğu an kuleyle konuşarak, “alçak pas geçiş” yapacaklarını kuleden iniş takımlarını kontrol etmelerini ister.
-İniş takımları açık değilse önceden belirlenmiş bir bekeleme noktasına beklemeye girer ve pilot ve (uçakta varsa teknik ekip), manuel olarak iniş takımlarını açmaya çalışır.
-Sonrasında pilotlar kuleye tekrar pass geçerek kontrol uçuşu yapacaklarını bildirir.
-Pistin uzunluğu hakim rüzgar, varsa pistin civarındaki tahdit oluşturulacak yükseltiler özellikle pist sonundaki mania, kule tarafından pilotlara bilgi olarak verilir.
-İnişe karar verildiğinde yaklaşma kontrollü koordine edilerek iniş trafiği kesilir, veya yeni bir planlamayla varsa farklı bir piste indirilir, ya da başka bir meydana yönlendirilir.
-Son durumla ilgili notam çekilir yayınlanır. Bu arada bekleme noktasında 10 bin feetin üzerinde uçağın yakıtı (feul damping ) boşaltılır)
-İtfaiye ve işletme birimleri ( Apron makinistliği ) notamlı pist ve apronda gerekli çalışmaları önlemleri alır.
-Uçağın gövde üzeri iniş yapacağından sürtünme kaynaklı yangın oluşmaması için önlemler ilgili pistin köpüklenmesi ile başlar.
-Ambulans, sağlık ekipleri diğer ekipmanlar itfaiye ve follow me araçları önceden belirlenmiş yerlerinde beklemeye geçer.
-Uçak teker koyup, tamamen durduktan sonra herhangi bir sorun yoksa yolcuların uçaktan tahliyeleri önceden belirlenmiş şekilde kontrollü olarak yapılır.
-Daha sonra pistteki uçak hangarlar bölgesine çekilir. Uçak çekim işlemi bitince pist köpüklerden temizlenir. Pist frenleme alınır notamla yayınlanır.
-Follow me ve meydan müdürlüğü son bir kontrol yapıldıktan sonra notam kaldırılır ve pist uçak iniş kalkış trafiğine açılır.