Estonya’daki 80 yolcu kapasiteli Pärnu Havaalanı geçtiğimiz yıl ağırladığı 2 bin 87 yolcu sayısına rağmen 140 bin Euro kar elde ederken, açıldığı günden bu yana yolcu garanti rakamını bir türlü yakalayamayan ve her yıl zarar eden Kütahya Zafer Havalimanı’ndan daha başarılı bir grafik çizmeyi başardı.
Pärnu Havaalanı, 2022’ye göre 800 yolcu kaybı yaşamasına karşın, geçtiğimiz yıl 140 bin Euro’su havacılık, geri kalanı da devlet sübvansiyonu olmak üzere 1.7 milyon Euro gelir hanesine yazdı.
Estonya’nın küçük bir kentinin düşük kapasiteli bir havaalanı dönem faaliyetini karla kapatmayı başarırken, büyük umutlarla açılan Zafer Havalimanı için garanti edilen ve gelmeyen yolcu nedeniyle havaalanını işleten şirkete devletin kasasından sadece 2023 yılı için, 6 milyon 693 bin 228 Euro ödendi.
İKİ HAVALİMANI ARASINDAKİ DERİN FARK
Yolcu sayılarının düşüklüğü bakımından her iki havaalanı benzerlik gösterseler de teknik özellikleri ve devlete olan maliyetleri açısından büyük farklılıklar dikkat çekiyor.
Pärnu Havaalanı pistinin uzunluğu 2 bin, genişliği ise 30 metre. Terminalin yolcu kapasitesi ise aynı anda 80 gelen ve 80 giden yolcuya hizmet verebilecek çok küçük ölçekli olarak tasarlanmış.
Buna karşın pisti 3 bin, eni ise 45 metre olan Zafer Havalimanı 3,2 milyon metrekarelik açık alan üzerinde 27 bin 620 metrekarelik kapalı alana kurulu ve Parnu’ya oranla çok daha büyük ölçekli bir tesis.
Devlete olan maliyeti her geçen gün artan Zafer Havalimanı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Müdürlüğü (DHMİ) verilerinden elde edilen rakamlar şöyle:
-Sadece 2023 yılı için garanti edilen yolcu sayısı: 1 milyon 317 bin 733.
-Sözleşmeye göre garanti ödemeleri giden yolcu sayısı üzerinden yapılıyor.
-Havalimanını kullanan giden yolcu sayısı ise 43 bin 200.
-Yüzde 96,72’lik hata payının devlete yükü, güncel kurla 220 Milyon TL.
-Zafer Havalimanının yapım maliyeti 50 milyon avro.
-2012-2023 yılları arasında şirkete yapılan garanti ödemesi ise 66 milyon 269 bin avro.
-Üst üste zarar eden havalimanının devlete devri 2044 yılında gerçekleşecek.
-2044 yılına kadar şirkete yapılacak garanti ödemesi 208 milyon Euro.
PARNU’DA CHARTER VE ÖZEL UÇUŞ GELİRLERİ ARTIYOR
Avrupa’nın küçük ölçekli havaalanlarına örnek teşkil eden Pärnu Havaalanı’nın İşletme Müdürü Erki Teemägi, 2022 yılına göre maliyetleri ve gelirlerin arttığını belirterek şu bilgiler paylaştı:
“Bakım ekipmanının daha fazla onarıma ihtiyacı olmasına rağmen, şimdi pozisyonları doldurduk. Aynı zamanda, havalimanındaki hangar da daha fazla gelir getiriyor ve güneş parkları da gelir üretiyor. Charter ve özel uçuşlarda gelir artırıyor. Bu yılki şehir bütçesi, havalimanı için 386 bin Euroluk bir bakım ödeneği öngörüyor.
Pärnu Belediye Başkan Yardımcısı Irina Talviste, havaalanı burada ilk inşa edildiğinde, iş dünyası ile işbirliği içinde Pärnu’nun bölgesel bir havaalanına ihtiyacı olduğuna karar verildi ve Pärnu bütçe stratejisini ve planlarını buna göre yaptı. Pärnu havaalanı çok önemli, uçak bakım işinde zaten iyi büyüme örnekleri var.”