Pegasus Havayolları, sosyal medyada en yoğun eleştirilere maruz kalan havayolu şirketlerin başında geliyor.
Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik zorluklar nedeniyle havayolu seyahatlerini sadece zorunlu hallerde gerçekleştirebilen vatandaş, bin bir güçlükle alabildiği uçak biletiyle mağdur durumuna düştüğünde de ister istemez ani tepki gösteriyor.
Kolay değil. Günümüzde en ucuz kampanya biletleri bile 799 liradan başlıyor…
Bu sayılı koltuklarla sınırlı biletlere ulaşmak da biraz şans işi…
Hadi buldun diyelim, bilet alım aşamasında ‘uçak içi valiz‘, ‘ek valiz’, ‘yemek‘, ‘koltuk seçimi‘ gibi konulan ‘ticari satış taktikleriyle‘ 1 saat sürecek yurt içi uçuşunda bile rakam birden bire bin 500 liralara ulaşabiliyor.
Durum böyle olunca yolcu da ister istemez verdiği paranın karşılığını almak istiyor. Havayolu şirketi tarafından mağdur edilince de tepkisini derhal koymaya başlıyor.
Bunun en son örneği de sosyal medyada Pegasus Havayolları uçağı içinde 5-6 saatlik gecikme sonrası bir yolcu ile kabin memuru arasındaki diyaloğu yansıtan video görüntüleri…
Pegasus Havayolları ile daha önce seyahat etmiş ve karşılaştığı olumsuzlukları fırsat bulmuşken dile getirmeye çalışan yüzlerce, binlerce tepki mesajı art arda sıralanıp gidiyor. Yaşanılan bu gibi durumlarda muhatap genelde ya terminaldeki görevli ya da uçak içindeki kabin memurları oluyor maalesef…
Uçakta kabinde veya terminalde kontuarlarda kısacası sahada çalışan şirket görevlileri, ‘yolcusunun bütçesinden‘, ‘şirketin bütçesine‘ üç-beş kuruş nasıl transfer edebiliriz diye ‘3 Kg’lik yeni paket‘ projeler geliştiren ve bu projelerini ‘çok büyük bir buluşa imza atmış edasıyla‘ patronlarına, CEO’larına sunumlarda süsleyerek anlatan CFO, CIO, CMO, COO gibi yeni kurumsal kimlikli üst düzey yöneticilerin hayata geçirdiği uygulamaları ister istemez savunmak zorunda kalıyorlar.
Yapay zeka şirketi CBOT işbirliğiyle ChatGPT teknolojisini seyahat asistanı FlyBot’a entegre ederek “ChatGPT ile Seyahatini Planla” desteğini hizmete açan ve misafirlerinizin taleplerine uygun rotalar önererek seyahat planlama hizmeti sunan ilk şirket olduğunuzu yakın bir zamanda kamuoyuna duyurmuştunuz oysa…
‘Meydanlarda ve terminallerde yaşanabilecek olumsuzluklar‘, ‘Sis, rüzgar, kar, tipi gibi anlık yaşanabilecek meteorolojik olaylar, ‘Uçaklarda ortaya çıkabilecek teknik aksaklıklar‘ gibi, rötarlara neden olabilecek bir başka yapay zeka program çalışmasını da eş zamanlı yapmış gerçekleştirmiş olsaydınız, önümüzdeki süreçte her an görülme ihtimali olan bu sorunların önünü de şimdiden kesmiş olurdunuz…
Şirketler, genellikle ticari faaliyetlerde bulunmak ve kâr elde etmek amacıyla kurulur. Ürün veya hizmet sunarak gelir elde etmeyi ve bu geliri şirket ortakları arasında paylaşmayı hedefler. Buraya kadar tamam. Ancak, şirketin sürdürülebilirliği ve başarısı için önemlidir çünkü müşteri memnuniyeti, marka sadakati ve pazar payı gibi faktörler doğrudan hizmet kalitesine bağlıdır. Ayrıca, tüketicilerin ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak, şirketlerin pazarda rekabet edebilirliğini artırır ve uzun vadede büyümelerine katkıda bulunur.
Yaşadıkları bir olay karşısında sizleri şiddetle eleştiren bu kişiler, sizin tabirinizle misafirleriniz… ‘Uçuş güvenliği‘ her zaman ilk sırada olmalı burası da doğru.
Ancak, 5-6 saatlik bir rötar yaşayan bir havayolu şirketi, bir bardak suyu, bir dilim keki çok görmemeli. Üstelik, sivil havacılık kurallarına göre, 5 saat ve üzeri rötarlarda, havayolu şirketi tüm yeme-içme ihtiyacınızı karşılamakla yükümlüdür diye bir madde apaçık ortadayken…
İşletmecilik, ticaret, kar, para-mara konularında hassas davranıp, şirkete özgü bir modellerle faaliyetinizi sürdürüyor olabilirsiniz. Burası da tamam.
Ancak, hizmet sunup karşılığında ücretini aldığınız kesimin de sorunlarına arada bir göz atmakta fayda var…
Görünen o ki, havayolu yolcusu ucuz uçak bileti bulmak isterken yaşadığı sıkıntılardan iyice bunalmış vaziyette. Zar zor edinebildiği biletiyle seyahat aşamasında bir olumsuzlukla karşılaştığında işler birden çığırından çıkıyor.
Devreye yeni aldığınız ‘Yapay zeka‘ uygulamanıza ‘Misafirlerinizin‘ tepkilerini içeren verileri yüklediğinizde, sorunlara belki ilk elden ulaşıp, çözüm formüllerini geliştirebilirsiniz…
“Türkiye’nin dijital havayolu” mottosuyla faaliyet gösteren Pegasus Havayolları böyle bir yöntemi de gündemine alır herhalde…