29 ülkede 108 havalimanında faaliyet gösteren TAV Havalimanları Holding, bu yıl başta Karadağ ve Kuveyt’teki projelerden olumlu cevap gelmesini beklerken Doğu Avrupa ve Orta Doğu’yu ise hedef pazar olarak belirledi.
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, Şubat sayısında kapak konuğu olduğu Business Türkiye Challenge dergisinde şirketin yatırım planları ve gelecek stratejileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Röportajda öne çıkan başlıklar ise şöyle:
2023’te finansal ve operasyonel olarak tüm hedeflerimize ulaştık.
Bugün 8 ülkede 15 havalimanı işletiyoruz.
2023’te tüm havalimanlarımızda toplam 95,6 milyon yolcuya hizmet sunduk.
Bizim ana gelir kaynağımız olan dış hat yolcu trafiğimiz pandemi öncesine göre yüzde 13’ün üzerinde gerçekleşti.
1,3 milyar Euro civarında olan yılsonu gelir beklentimizi de yakalayacağız.
Tunus hariç portföydeki tüm havalimanları pandemi öncesi trafiği yakaladı ve geçti.
Özellikle Kazakistan’ın Almatı Havalimanı, 2019’a göre yüzde 49 artışla 9,5 milyon yolcuyu geçti.
Medine Havalimanı, hac ve umre kısıtlamalarının kalkmasıyla geçen yıla göre yüzde 49 büyüdü ve 9,4 milyon yolcuyu aştı.
Servis şirketlerimizle 29 ülkede 108 havalimanında varız.
2023’te küresel ölçekte sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme yakaladık.
15 havalimanından oluşan dengeli bir portföy yönetiyoruz.
Pandemi döneminde hızlıca toparlandık. Dahası, bu dönemde fırsatları değerlendirdik ve TAV Havalimanları’nın geleceğini güvence altına alan üç önemli proje kazandık.
Kazakistan Almatı Havalimanı’nın hisselerini satın aldık. Antalya Havalimanı’nda işletme süremizi 2052’ye, Ankara Esenboğa’da 2050’ye kadar uzattık. Böylece portföyümüzün ortalama işletme süresi sekiz yıldan 30 yıla çıktı. Her üç havalimanındaki yatırımlarımız da öngördüğümüz şekilde ilerliyor.
Almatı’da yaklaşık 200 milyon Dolar, Antalya’da ilk etapta yaklaşık 750 milyon Euro ve Ankara’da yine ilk etapta yaklaşık 210 milyon Euro yatırım yapıyoruz. Almatı’da şu an çalışmaların gerçekleşme oranı yüzde 85’i aştı. Yıllık yolcu kapasitesi 14 milyonu aşacak, ticari gelirlerimiz çeşitlenecek ve yolcu memnuniyeti artacak. Tüm birikimimizi kullanarak Almatı’yı bu bölgedeki yeni fırsatlar için vitrinimiz haline getiriyoruz. Almatı, Çin’den Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’ya kurulan ticaret ağının önemli bir ayağı.
Antalya ve Ankara’daki yatırımlarımız 2025’te tamamlanacak. Antalya ilk etapta 65 milyon kapasiteye ulaşacak. Son üç senede 2,3 milyar Euro tutarında yatırıma ulaştık.
Aralık 2023’te tarihimizin ilk tahvil ihracını gerçekleştirdik. Burada elde ettiğimiz sonuç, Türkiye’deki en başarılı tahvil ihraçlarından biri olarak tarihe geçti.
Antalya Havalimanı’na 2018’de ortak olduk ve Fraport ile başarılı işletme yürütüyoruz. Antalya, yatak kapasitesi bakımından Akdeniz çanağındaki en büyük turizm merkezi. Geçtiğimiz yıllarda kış döneminde trafiği artırmak için paydaşlarımızla iş birliği içinde kapsamlı bir program yürüttük ve başarı sağladık. 2023’ü 35,5 milyon yolcuyla kapatan Antalya’da kapasite ihtiyacı vardı ve Ulaştırma Bakanlığı, DHMİ bu konuda adım atarak projeyi ihaleye açtı. Biz de en iyi teklifi vererek işletme süremizi uzattık ve havalimanını geliştirmek üzere de hızla çalışmalara başladık.
Ankara, Anadolu’nun dünyaya açılan kapısı ve bir hub olarak büyüyor.
Havacılığın merkezinin doğuya doğru kaydığını görüyoruz. Bizim de TAV Havalimanları olarak hedef pazarlarımız, Doğu Avrupa ve Orta Doğu’yla birlikte bu bölgeler.
İlişkide olduğumuz 200’den fazla hava yolu var.
2023 itibarıyla gelirlerimizin yaklaşık yüzde 60’ı yurt dışı operasyonlarımızdan geliyor.
Yurt dışında şu an takip ettiğimiz Karadağ ve Kuveyt’te projeler var. 2024’te bu projelerde gelişmeler olabilir.
TAV Havalimanları olarak işlettiğimiz havalimanlarını kapsayan bir “Smart Airport” projemiz var. Bu proje kapsamında şu an var olan en gelişmiş teknolojilerin kullanıldığı uygulamaları havalimanlarımıza adapte ediyoruz.
TAV Technologies, geliştirdiği ürün ve hizmetleri bizim işletmediğimiz havalimanlarına da taşıyor. Şu ana kadar 40’tan fazla yazılım ve servis geliştirdik.