TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Üyeliğine veda eden Sani Şener, şirketin 18 bin 768 şirket çalışanına gönderdiği ayrılık mesajında adeta ders verdi.
Atatürk Havalimanı’nda 1 konteynırın içinde 4 kişiyle başlayan TAV’ın kuruluş hikayesini kilometre taşlarıyla anlatan ve bu 27 yıllık süreci özetleyen Şener, görevinden ayrılışıyla ilgili bilgiler verirken, holding bünyesindeki tüm şirket çalışanlarına da iş yaşamıyla ilgili deneyimlerinden çıkardığı bilgileri aktardı.
Vakti gelince gitmenin adıdır, gün batımı…
Ömürden, Gönülden, Günden.
adlı bir Can Yücel şiiriyle mesajına başlayan Şener’in mail yoluyla çalışanlarıyla paylaştığı açıklamalarından satırbaşları…
-Toplam 27 yılın 25 yılını CEO olarak, son iki yılını da Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak tamamladığım uzun bir hikayeydi…
-Atatürk Havalimanı ihalesi, 3 yıl 8 ay 20 gün gibi bir teklif vererek, değişik bir düşünce tarzıyla almış olduğumuz bir YİD projesiydi. Türkiye’nin en büyük havalimanını zamanından 8 ay önce bitirip kara geçirmemizi ve yeni ihalesini kazanıp devam ettirmemizi, halka arza karar verip onun öncesinde fonlara yaptığımız Pre-IPO satışlarını, halka arzı, Fransız ADP şirketine satışı, krizlerin nasıl yönetildiğini, Havaş’ın satın alınması ve THY ile TGS ortaklığı bunlar çok önemli kilometre taşlarıdır.
-Yeni başlayan arkadaşlarımın bu hikayeyi çok iyi bilip analiz etmeleri gerektiğine inanıyorum
-Yeni doğan çocuklarınızın üniversiteyi bitirip TAV’da çalışabileceklerini yıllardır söylüyordum, nitekim bir dolu arkadaşımızın TAV’da çalışmaya başladıklarında doğan çocukları TAV’ın şirketlerinde görev yapıyorlar.
SON HEDİYEM
-Yeni aldığımız ilave imtiyaz sürelerine sahip olarak çocuklarınızın artık TAV’dan emekli olabilecekleri bir süreyi de sağlamış olduk. Bu benim yönetici olarak sizlere ve TAV’a son hediyemdi.
-Bütün bu bahsettiğim süre boyunca 1999 depremi, 2001 ekonomik krizi, Afganistan savaşını, Irak savaşını, 2007 küresel krizini, Arap baharını, Atatürk Havalimanı’nın teröristlerce bombalanmasını, Türkiye’nin diğer yerlerindeki terör hadiselerini ve bunların yolcu seyahatleri üzerindeki etkisini, 15 Temmuz ayaklanmasını, 2018 ekonomik krizini, pandemiyi, Rusya-Ukrayna savaşını yaşadık. Tüm bunlar yaşanırken havalimanı sayımızı 8 ülkede 15’e çıkardık.
10 MİLYON YOLCUDAN 100 MİLYONA
-Yolcu sayımızı da 10 milyon yolcudan 100 milyon yolcuya çıkardık. 29 ülkede 100 küsür havalimanında ayak izimizi oluşturduk.
-Tüm yöneticilik hayatım boyunca insana dokunmaya çabaladım, hep yolcuyla muhatap olan ön cephedeki arkadaşlarımı öncelikle dinledim.
BİLGİYİ GİZLEMEYİN
-Çalışanı mutlu olmayan bir şirketin Müşterisi Mutlu olmaz, Müşterisi Mutlu olmayınca da şirket çok ciddi hasar alır. Devamlı bilgi aktarın. “kağıtları göğsünüze yakın tutmayın”. Bilgi gizlemeyin. Çok çalışın, “Arkadaşlarınızın emeğini çalmayın.” Galip gelmeye değil, kazanmaya oynayın dedim.
-Bu bir ekip işiydi ve sizlerle birlikte başardık. Hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. Bu yolculuktaki emekleriniz ve çabalarınızdan dolayı. Bundan sonra, Yönetici olarak sadece TAV İnşaat’ta yoluma devam edeceğim.
-TAV İnşaat bugün ENR’da dünyanın en büyük havalimanı inşaat şirketi olarak derecelendirilmiştir. Dünyada değeri 20 milyar usd olan 17 havalimanı inşa etmiştir. Atatürk Havalimanı’nı ve TAV Holding’in bütün havalimanlarını yapan şirkettir. Ayrıca Qatar Doha, Bahreyn, Oman Muscat, Abu Dhabi, Riyadh, Kahire Havalimanları’nı inşa etmiştir.
-TAV Havalimanları’nın kurucu ortağı olarak her zaman sizlerle ve şirketimizle gurur duydum.
ÖMRÜMÜZÜN KİLOMETRE TAŞLARI
-TAV Havalimanları’nın yönetiminden ayrılıyorum ancak ortağı olarak kalmaya devam ediyorum. TAV’ı sizlere emanet ediyorum. Daha iyi yerlere taşıyacağınızdan eminim. Biz mühendisler iş yaşamımızdaki hedeflere “Ömrümüzün Kilometre taşları“ deriz. Çünkü işimiz ömrümüzdür. Bende kalan ömrümün nasipse diğer kilometre taşlarına ulaşabilmek için Gidiyorum…
Kalanlara selam olsun…