Bir İngiliz şirketi, önümüzdeki yıllarda uçaklarda yaygın olarak devreye alınması planlanan ‘Sürdürülebilir havacılık yakıtı’ (SAF) üretiminde insan dışkısı kullanılabilmesine yönelik projede son aşamaya geldi.
Gloucestershire merkezli Firefly Green Fuels adlı biyoyakıt şirketi, insan atıklarını SAF’a dönüştürmek için üzerinde 2013 yılından bu yana çalıştıklarını ve projede son gelindiğini bildirdi. Şirket, SAF yakıtının uçaklarda kullanılabilmesine yönelik, Macaristan merkezli düşük maliyetli havayolu şirketi Wizz Air ile ortak bir da çalışma yürütüyor.
Şirket CEO’su James Hygate, SAF üretiminde kullanmak için düşük değerli, maliyeti düşük bir hammadde üzerinde çalışmalarını sürdürürken kanalizasyonlardaki atık maddelerin dönüşümü üzerinde yoğunlaştıklarını belirterek, geldikleri noktada uçaklarda yakıt olarak kullanılabilecek SAF ürününü geliştirdiklerini kaydetti
Çalışmaların 1 yıl gibi bir süre daha alabileceğini belirten Hygate, “Araştırmalar, Firefly’ın saf SAF’ının geleneksel fosil bazlı yakıtlara kıyasla yüzde 90 yaşam döngüsü karbon emisyonu tasarrufu sağlayabileceğini göstermiştir, ancak diğer tüm SAF’ler gibi en azından şu anda kullanım için geleneksel jet yakıtı ile harmanlanması gerekecektir. Şirketimiz, yeni bir süreç kullanarak kanalizasyon atıklarından başarılı bir şekilde SAF numuneleri üretti ve yolunu yıl sonuna kadar uluslararası standartlar organizasyonu olan ASTM International’a sunmayı umuyor.”
Bir kişinin yılda bir galondan biraz fazla SAF üretmeye yetecek kadar ham atık üretebileceğini dikkate alarak bir çalışma yaptıklarını bildiren CEO Hygate, şu bilgileri paylaştı:
“Örnek olarak, tipik bir büyük kabinli iş jeti, transatlantik bir uçuş sırasında 3 bin 500 galon yakıt yakacaktır. Bu, dünyadaki her uçuşa güç sağlaması için neredeyse yeterli atık olmasa da, havacılık endüstrisinin fosil yakıt bağımlılığını azaltmaya yönelik önemli bir etki yaratabiliriz. Şirketin planları, ilk ticari tesisinin on yılın sonundan önce faaliyete geçmesini gerektiriyor. 1 milyon ton biyokatıyı diğer yan ürünlerle birlikte 43 bin ton SAF’a dönüştürebilecek. Hygate, “Bu engel aşıldıktan sonra, çözümümüze olan ilginin büyük ölçüde artmasını bekliyoruz ve 2030’dan itibaren önemli bir küresel büyüme öngörüyoruz.”
Firefly Green Fuels adlı biyokimya şirketi, SAF üretimi için yeni bir yol oluşturmanın ve havacılık endüstrisinin sürdürülebilirliğine katkıda bulunmanın yanı sıra, sürecini daha geniş çevresel, sosyal ve ekonomik değişim için potansiyel bir kaldıraç olarak görüyor.